Oude foto’s van Utrecht Stad

Gemeente Utrecht

Het wapen van de gemeente Utrecht.
Het wapen van de gemeente Utrecht.

Utrecht stad

Domtoren en de Buurkerk
Utrecht
Stad in Nederland

Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 338.949 inwoners is Utrecht de vierde stad van Nederland naar inwonertal. De agglomeratie omvat 493.667 inwoners.  

Oppervlakte: 99,32 km²

Hoogte: 5 m

Weer: 12 °C, wind ZW met 35 km/h, 49% luchtvochtigheid

Bevolking: 311.367 (2011) Verenigde Naties

 

Utrecht ligt centraal in Nederland en in de provincie Utrecht. De stad is ontstaan aan een kromming van de Rijn, toen de hoofdarm van de rivier die de loop van de huidige Kromme Rijn en Oude Rijn volgde. Op de plek van het huidige Domplein lag een Romeins castellum. Tegenwoordig stroomt een bescheiden Kromme Rijn in het oosten Utrecht binnen om de stadsgrachten als Vecht (noordelijk) en Leidse Rijn (westelijk) te verlaten. Westelijk van de stad loopt het brede Amsterdam-Rijnkanaal, naar het zuiden loopt de Vaartsche Rijn, een veel ouder kanaal.

Ten westen van Utrecht stad, ‘over het Amsterdam-Rijnkanaal’ heen, ligt het voorstedelijke uitbreidingsproject Leidsche Rijn, de grootste Vinex-locatie en het grootste nieuwbouwproject van Nederland. Een reeks nieuwbouwwijken zullen bij afronding ca. 90.000 inwoners gaan huisvesten.

Bakkersbrug rond 1900 met paardentram gebouwd in de middeleeuwen.

Zie ook de fotoreportage van Utrecht Centrum en Utrecht West en het Station

De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is. Deze universiteit is de op een na grootste van Nederland. Er zijn ook drie omvangrijke hogescholen, het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, de Rabobank Nederland en de Jaarbeurs Utrecht gevestigd. Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland (zie aartsbisdom Utrecht)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: