Het verhaal van zeven eeuwen kasteel Nederhemert en de bewoners van dit mooie gerestaureerde kasteel in Nederhemert- Zuid
Het verhaal begint bij de eerste bewoners van kasteel Nederhemert omstreeks het jaar 1250 bij Gijsberth de Cock van Hemert die toen al heer van Hemert werd genoemd, het kasteel bestond in die tijd alleen uit een rechthoekige toren.
De bronnen spreken elkaar nogal erg tegen in deze periode en de informatie over deze tijd is zeker niet betrouwbaar. De stamvader van Gijsberth de Cock zou Rudolph I de Cock ook wel bekend onder de naam Raoul van Châtillon zijn maar wie precies de ouders zijn van Gijsberth de Cock van Hemert blijft voor mij onduidelijk.
In 1310 wordt het kasteel pas voor het eerst vermeld, wanneer Jan van Hemert zijn burcht en voorburcht met verdere toebehoren overdroeg aan graaf Reinald II van Gelre, de informatie is vanaf Peter van Hemert Heer van Nederhemert na1361 betrouwbaarder en zijn er veel documenten in te zien die zijn opgeslagen in het Gelders Archief.
Vanaf hier dus een tijdperk van Ridders, Graven en Baronnen die het kasteel bewoonden in goede en in slechte tijden. De laatste bewoners van het kasteel waren Maurits Ernst Leopold baron van Wassenaer en zijn ouders Jacob Constant Baron van Wassenaer en Dr. Luigia Maria Henriette Crocini Toen in 1945 het mooie kasteel werd verwoest door de geallieerde is het kasteel in brand geschoten en bleef er niet meer dan een ruïne over.
Met dank aan het nalatenschap van het echtbaar Helbers-Molt in 1992, de kanjersubsidie in 2001 en tal van onmisbare bijdragen zoals die van het VSB-fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het TBI-Fonds, de Van Riemsdijk Stichting, de Provincie Gelderland en vele donateurs werd het uiteindelijk in 2001 mogelijk om de bouwsom van circa zes miljoen euro bijeen te brengen. De reconstructie van het kasteel vond plaats van 2001 tot 2005 en sedertdien is van de ruïne weer een prachtig kasteel gemaakt, op 15 april 2005 is kasteel Nederhemert officieel geopend door de toenmalige Koning Beatrix . In het kasteel is nu een kantoor gevestigd en wordt voor het publiek alleen in het 2e weekend van september opengesteld op de Open Monumentendagen, wel is er gelegenheid om in de aanwezige trouwzaal te trouwen.
Prachtig stukje geschiedenis heeft u opgetekend van de
voorouders van mijn man Paulus Cornelis van Hemert.
Dank daar voor zeer welkom voor de stamboom.