Kasteel Nederhemert inleiding

Kasteel Nederhemert

Kasteel Nederhemert in de 19e eeuw
Kasteel Nederhemert in de 19e eeuw
Inleiding:

Kasteel Nederhemert ligt in het dorpje Nederhemert-Zuid (zie een filmpje op YouTube van het eiland) aan een oude bocht van de Maas in de gemeente Zaltbommel. Het Noorder- en Zuiderdorp zijn van elkaar gescheiden door de in het jaar 1480 gegraven arm van deze rivier de Maas. Het kasteel heeft mij altijd gefascineerd, ook al  in mijn jeugd. De ruine van het kasteel maakte toen al veel indruk op mij, ook  de verhalen dat het kasteel aan het eind van de oorlog nog zo kapot was geschoten omdat de geallieerden de  Duitsers uit het kasteel wilde verdrijven. En dan was er nog iets waarom dit kasteel zo mijn aandacht trok, een aantal jaren geleden kwam ik tot de ontdekking dat mijn voorouders in dit kasteel hebben gewoond. Mijn stamboom kwam uit bij de familie van Hemert in de middeleeuwen, ik wist toen nog niet eens  dat het kasteel inmiddels zo mooi was gerestaureerd.

Het kasteel kent in de loop van de eeuwen 14 verschillende bouwfases beginnend bij de bouw van de rechthoekige toren omstreeks 1300 en de laatste uitbreiding van het kasteel in 1916. Deze bouwfases worden uitvoerig beschreven in de scriptie van Mariëlle Bakker uit 2010 zie kastelen in oorlogstijd 

Huidig interieur van het kasteel na de restauratie.
Huidig interieur van het kasteel na de restauratie.

Tot aan de tweede wereldoorlog was kasteel Nederhemert een volwaardig kasteel met vele kunstschatten die helaas  allemaal verloren zijn gegaan in de tweede wereldoorlog.

Op een open monumentendag in 2012 heb ik ”mijn kasteel” voor het eerst mogen bezichtigen, wat  een geweldige ervaring was. Het heeft er toe geleid dat kasteel Nederhemert een onderwerp is geworden voor mijn website marcel-vos.nl. mede met dank aan de informatie van het Gelders archief. Wanneer zaken onvolledig zijn weergegeven zou ik het zeer op prijs stellen  om een reactie hier van  te ontvangen, daarbij is een reactie in positieve zin natuurlijk altijd leuk!

Het gerestaureerde kasteel
Het gerestaureerde kasteel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: